Genusanalys av en bevakad järnvägsövergång.

Har ni tänkt på vilken fallossymbol en järnvägsbom är? Om inte, börja tänk på det nu. Bilden visar en bevakad järnvägsövergång i Skurup och med genusglasögen på sig känner man direkt hur obehaget kommer vällandes över en. Bommen är ju en mycket lång fallos som när tåget har passerat reser sig med ett präktigt stånd som en belöning för hur fallosbommen har skyddat människor. Mannen får sin belöning. Tågen som passerar är också fallossymboler. I actionfilmer är det alltid bommen som får ta det manliga våldet när bilar kör sönder dem under biljakter. Ovanför allt i skylten Livsfarlig ledning finns de bestämmande männen, patriarkatet.

Kvar står den kvinnliga signalskylten, formad som en svart behårig triangel, som blinkar förföriskt med ögonen för att få sexuell uppvaktning. Herregud, hur kvinnorförtryckande var inte alla dessa män som byggde det svenska järnvägsnätet?

En tanke på “Genusanalys av en bevakad järnvägsövergång.

  1. Men herregud, vi måste avlägsna alla fallossymboler vid järnvägskorsningar omedelbart, och inte kan vi ha tunnlar heller när en massa långtradare penetrerar dem hela tiden.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.