Om eventuell samtyckeslagstiftning.

”Utgångspunkten för den gällande regleringen av sexualbrotten är att varje människa i varje situation har rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet och att hans eller hennes önskan att inte ha samlag eller annat sexuellt umgänge ovillkorligen ska respekteras.”

Ovanstående citat är hämtat från SOU 2010:71 Sexualbrottslagstiftningen – utvärdering och reformförslagPå senare tid har en del friande våldtäktsdomar uppmärksammats. Viljan att ha sex är ingen naturlag. Man kan faktiskt avstå om man inte är helt säker på att den andre personen också vill ha sex. Alkohol eller annan påverkan får aldrig heller bli någonting som man kan skylla på. Då är det bättre att avstå.

En samtyckeslagstiftning kan därför anses rimlig att införa, även om den inte skulle innebära någon lösning på sexualbrottens problem, eftersom lagen uppenbart inte verkar fungera när domstolarna även ska ta hänsyn till eventuellt uppsåt. Samtyckeslagstiftning finns i Storbrittanien och även om antalet våldtäkter säkert inte skulle minska kraftigt är det ändå en signal om att det är fel att försöka ha sex men någon som inte samtycker. Omdömeslöshet är straffbart i många andra fall. En av de som är motståndare till en samtyckeslag är brottmålsadvokaten Johan Eriksson:

”Det kommer inte att göra någon skillnad. Rättegångarna skulle se exakt likadana ut ändå.”

Dock ska vi inte ha ett samhälle där man anses som skyldig till motsatsen bevisats. Jag vill även se en samtyckeslagstiftning som också gäller för kulturell och religiös omskärelse. Man måste också fundera vidare om vad en samtyckeslag innebär för sexköpslagen.

7 tankar om “Om eventuell samtyckeslagstiftning.

    • Det låter som om någon har missförstått situationen och tror att ”anmäld våldtäkt” betyder ”bevisad överfallsvåldtäkt på öppen gata”. Kanske en tatuering vore bättre?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.