Vem flyttar till ett rasistiskt land?

Att Sverige är rasistiskt, är det senaste trendiga slagordet som sprider sig bland vänstern i Sverige.

Som en fortsättning på det förra inlägget måste jag bara få citera en mycket vettig samhällsdebattör, Nima Gholam Ali Pour. Jag trillade nästan av stolen när jag läste hans blogginlägg Därför blev Sverige ”rasistiskt”. Läs hela hans text och om den uppmaningen inte räcker, se de inklistrade citaten som en aptitretare.

Människor kommer inte till Sverige för att de gillar vädret eller för att de kan det svenska språket.

Strukturell diskriminering gör inte Sverige till ett rasistiskt land. Strukturell diskriminering måste skiljas från naturliga mekanismer på den svenska arbetsmarknaden.

För det tredje, så behöver Lasse, Hans och Anders lika mycket som Muhammed, ett nätverk för att få ett jobb. Så fungerar arbetsmarknaden i Sverige och resten av världen.

Sverige bär inte ansvaret för strukturell rasism. Det är individer och organisationer som gör det.

Intresset styr den svenska antirasismen.

Utan Sverige så skulle de flesta antirasister bli tvungna att skaffa sig ett riktigt jobb eftersom det är staten som ofta finansierar organisationer som kallar sig för ”antirasistiska”.

Just det faktum att man kan kalla Sverige rasistiskt visar vilket tolerant land vi lever i.

Låt oss slutligen slå fast att leva i Sverige är ett aktivt val som man gör varje dag. Tycker man att Sverige är rasistiskt eller fascistiskt så väntar resten av världen. Det finns inget tvång att man ska leva i Sverige. Det här är inte Nordkorea. Anledningen till att människor varje dag bestämmer att fortsätta leva i Sverige är för att det här är ett fantastiskt land. Om det här vore ett rasistiskt land så skulle människor från hela världen inte flytta hit.

Vissa åsikter som är mer högerorienterade anses vara rasistiska medan andra åsikter som är vänsterorienterade är inte rasistiska trots att de egentligen är rasistiska.

”Sverige är rasistisk” innebär att människor har börjat diskutera på ett annat sätt än det sätt som vänstern tycker vi ska diskutera. ”Sverige är rasistiskt” innebär inget mer än att folkets förtroende för vänsterns politik och diskurs är urholkad.

Kommentarer överflödiga! Ett av problemen för vänsterns sätt att argumentera för sin ideologi är intersektionaliteten. Denna postkoloniala teori är som en bibel för dessa troende men i praktiken har man ingen större nytta av den mer än att spela sten, sax och påse.

Rent tekniskt är det lätt. Det är bara att läsa av kontrahenternas positioner i den intersektionella förtrycksmatrisen. Den som har ”lägre rang” vinner. Till exempel slår självklart kvinna man, medan muslim slår sekulär, som i sin tur slår kristen. Även homosexuell slår kristen. Homosexuell är ungefär som sekulär, dock inte heterosexuell. Katolik är jämställd med pedofil och slås därför av allt.

Men detta intersektionella sten-sax-påse-spel saknar inte komplikationer. Problemen börjar  när man kombinerar kategorier, eftersom man samtidigt kan tillhöra mer än en kategori. Trots att sekulär utan vidare slår biskop, och Birgitta Ohlsson till och med slår Påven, så slår lesbisk biskop självklart sekulär man, i synnerhet om denne är humanist. Och muslimsk man slår sekulär kvinna, vilket sätter oförutsedda gränser för feminismen. Mer otippat är att uzbekisk skärmvägg slår nicaraguansk kvinna, en riktig högoddsare.

Läs även gärna Ett slags rasism av Birgitta Forsman på Forskning & Framstegs vetenskapsblogg.

Men när är man egentligen rasist (om vi nu godtar det utvidgade rasismbegrepp som blivit vanligt på sista tiden)? Är det när man kritiserar ett kollektiv som förtrycker sina individer? Eller är det när man vägrar ta ställning för individer som förtrycks av sitt eget kollektiv? Jag anser att det är det senare. Det är individer som har rättigheter och behöver skydd. Kollektiv bör inte kunna hävda någon rätt att inte bli kritiserade. Det vore ett långt kliv tillbaka i utvecklingen om till exempel maffian skulle åtnjuta en frihet att inte bli kritiserad.

3 tankar om “Vem flyttar till ett rasistiskt land?

  1. Tack Emma! Jag läste också, och kommenterade tror jag, inlägget. Logiken är brutalt hållbar. Kanske ett hopp att vi kan identifiera och sedan hantera de verkliga problemem vi har i landet.

  2. Pingback: Neeeej!!! Varför??? | Emma i skrubben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.