Dubbelkollektivister och dubbelindividualister

nc3a4that

Den här roliga bilden fick mig att börja fundera på kollektivism och individualism. Man hör ibland att vänsteranhängare är kollektivister och att högeranhängare är individualister. Det sägs samtidigt att kvinnor är kollektivister och att män är individualister. Är det därför som vänsterkvinnor, ”dubbelkollektivister”, och högermän, ”dubbelindividualister”, har så otroligt svårt för varandra?

Med ovanstående resonemang måste det även finnas individuella kollektivister, d.v.s. högerkvinnor, och kollektiva individualister, d.v.s. vänstermän. Och naturligtvis finns det avvikelser från dessa fyra persontyper. Just att kvinnor är mer kollektivister kan förklaras av att de har lättare att hålla ihop sin vänskap i många år. Men passa er för talet tre, för tre är inget kollektiv. Män däremot har svårt att behålla vänskapen om det inte hängs upp i något intresse.

Det som är de intressanta typerna är de två i inläggets rubrik. Dubbelkollektivisterna, d.v.s. vänsterkvinnorna, som som bara kan se världen och dess elände genom sitt lilla sugrör och som stänger ute alla andra som inte är vänsterfeminister som i t.ex. Feministiskt initiativ. ”Håll med oss eller så är du en antifeministisk kvinnohatare.”. Allt är tydligen männens fel.

Dubbelindividualister, d.v.s. högermän, som är sverigedemokrater och som bara kan se världen och dess elände genom sitt lilla sugrör. Allt är tydligen invandringens fel.

Dubbelkollektivister och dubbelindividualister verkar bygga en mur runt sitt lilla hörn och bespottar alla andra som inte är med i deras dubbla kollektiv. För dubbelindividualisterna är på sätt och vis också dubbelkollektivister. Deras syn på t.ex. invandrare är kollektivistisk. Kan dubbelkollektivister också någonstans vara dubbelindividualister? Tja, om man tänker på deras argumentationssätt som ibland inleds med ”Jag känner att…”

Dessa två ytterligheter ser sig själva som de goda och den andra ytterligheten som den onda sidan. Det är som de gamla rollspelsalignmenten Lawful Good och Chaotic Evil, hämtat från Dungeons & Dragons. För att förstå de olika alignmenten har jag lagt in denna bild om serietidningshjälten Batman.

batman-alignment-chart

Batman kan alltså inneha alla nio egeneskaperna i sin personlighet.

Vad är då jag för persontyp? Men Herre Gud, ställ inte så svåra frågor till mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s