Gillar vi verkligen olika?

I USA skulle en sån som jag – odöpt passiv ateist – inte ha en chans i ett politiskt val.

Malin Siwe skriver i Expressen om det gatlopp som kristna får löpa i Sverige, nu senast den nya ministern Elisabeth Svantesson. Jag nämnde i det förra inlägget att den här debatten som har uppstått kring Svantesson får mig att skämmas som svensk. När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 startade Aftonbladet sin Vi gillar olika-kampanj. Samma människor, speciellt på vänsterkanten, som hyllar kampanjen tolererar inte att människor verkligen är olika. Trångsyntheten och hyckleriet står som spön i backen. Jag mår illa!

Vi gillar olika, så länge de inte hörs och syns.

Siwe kritiserar sedan med rätta ledarskribenten Anders Lindberg på Aftonbladet som skriver att den nya ministern visst får makt över abortfrågan.

Problemet med Livets ord och andra högerkristna grupper är att de också är politiska aktörer.

Anders Lindberg erkänner härmed på ett antidemokratiskt sätt att han inte tolererar högerkristna grupper. Han gillar helt enkelt inte olika. Kommunister och extremvänstergrupper är också politiska aktörer men det är säkert helt okej för den intolerante Lindberg. Han skriver också att Ja till livet är en problematisk organisation och med det erkänner han härmed att han inte gillar att människor tycker olika om abort. När det gäller HBT-frågor anser Lindberg att Svantesson visst kan påverka regeringens politik. Siwe svarar.

Jag kan lugna S-kollegan på den punkten. En enskild minister som lägger sig i andra ministrars frågor och försöker sabotera regeringsarbetet blir mycket kortvarig.

Lindberg verkar inte heller tro att det finns borgerliga HBT-politiker. Inte konstigt eftersom han säkert inte skulle kunna tänka sig att vara bekant med någon. Siwe informerar Lindberg.

Inte för att jag känner Elisabeth Svantesson, men jag är bekant med moderata HBT-personer. De är många, såväl bland politiska tjänstemän som ledande förtroendevalda. Om Svantesson varit homofob hade de satt fälleben för hennes karriär.

Låt Svantessons politiska gärningar få tala allteftersom. Gilla olika! Ivar Arpi får avsluta.

Den verkligt viktiga gränsen går vid respekten för de grundläggande mänskliga rättigheterna och demokratiska spelreglerna, och på den punkten finns inte skuggan av ett tvivel när det gäller Svantesson. Frågan som bör ställas är därför om vi verkligen ha ett samhälle där vi bedriver häxjakt på personer som Svantesson bara för att deras privata tro inte stämmer överens med vår egen?

One thought on “Gillar vi verkligen olika?

  1. Pingback: Journalisters trovärdighet | Emma i skrubben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s