Världens största vulkan?

Jag fick visst lite tid över att skriva några rader igen. Jag har tidigare skrivit om Olympos Mons och fick i kommentarerna en nyttig lektion av signaturen AV.

Det där med att mäta bergs höjd är lite trixigt. Man kan inte jämföra Mt. Everest höjd över havet med Olympus Mons eftersom det inte finns något hav på Mars. Man kan mäta höjden över sin platå, höjd över någon medeldiameter eller höjd över lägsta punkt. Så länge de inte presenterat metoden de räknat på är jämförelsen falsk/meningslös.

Jordens högsta berg över sin platå är Mauna Kea (Hawaii) som reser sig 10203 m över havsbotten. Mt Everest är 19874 m över jordens lägsta punkt (marianergraven). Chimborazo är längst från jordens medelpunkt.

http://hypertextbook.com/facts/2001/BeataUnke.shtml

Som alpinist är det där med bergens höjd hyfsat viktigt. Fast det är alltid vägen till toppen och stilen som spelar störst roll.

Den lärdomen tar ändå inte av mig fascinationen av det stora berget på Mars. Jag tycker att det synliga i att Olympos Mons reser sig ut genom planetens atmosfär är jättehäftigt.

Nu har en forskargrupp geologer, ledd av William Sager, undersökt Tamumassivet som ligger 160 mil öster om Japan. Länge trodde man att Tamumassivet bestod av flera mindre vulkaner men nu har man konstaterat att det kanske är världens största vulkan. Med en storlek på hela 310000 kvadratkilometer, ungefär som brittiska öarna, är den 60 gånger större än vad man trodde var världens största vulkan, Mauna Loa på Hawaii. Namnet Tamu är inte av stillahavshärkomst utan är en förkortning av Texas A&M University, där William Sager arbetar.

Jag tycker att vulkaner är jättehäftiga. Dessa otroliga naturkrafter som är naturens egna supermakter i världen men som inte tar någon som helst hänsyn till politiska ideologier, religioner, kapitalism m.m. Den dagen en supervulkan väljer att brisera har vi människor inte mycket att säga till om. Tur för oss människor som lever nu så går det i regel hundratusentals år mellan varje utbrott. Den supervulkan som jag tror ligger närmast oss i Sverige är Laacher See i Tyskland.

Laacher See

Dessa vulkaner är naturens ”finnar” eftersom de ligger gömda i jordens ”hud” och inte bildar några berg. En ordlek med den latinska benämningen för akne, acne vulgaris, skulle kunna ge acne vulcanis för supervulkaner. I ett annat liv skulle jag kanske varit en vulkanolog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s