Att inte kunna skilja på idiot och nyttig idiot

Sakine Madon menar att jag är ”hedersvåldets nyttige idiot”. Debatter där man idiotförklarar varandra är tröttsamma, men om vi nu ska köra den linjen kan man undra vem som egentligen är idiot.

Professor Stefan Jonsson kan i en debattartikel från igår inte skilja på idiot och nyttig idiot. Att kalla någon för idiot är stigmatiserande och ett personligt påhopp. Att kalla något för nyttig idiot är inte det eftersom det, visserligen nedlåtande, beskriver konsekvensen av någons beteende/agerande. Som nyttig idiot är man ett redskap för andras agendor. Det är i vilket fall som helst bekymmersamt med en obildad professor.

Det är inte konstigt att man tycker lika även om man ideologiskt kan stå långt ifrån varandra. Sakine Madon står, precis som jag, mellan kulturrelativisterna och Sverigedemokraterna och kritiserar åt båda hållen, förhoppningsvis lika mycket, när det så behövs. Den sida som blir kritiserad skriker ut nyttig idiot och de gör de naturligtvis ur sin idelogiska ståndpunkt precis som jag gör det. Skillnaden är att dessa åsikter på ytterkanterna ofta är lätta att punktera. Sanna Rayman gör just det i en ledarbloggsinlägg på SvD senare på måndagen.

Vi talar om våld mot kvinnor och våld mot män/relationsvåld. Vi talar om våld i hbt-relationer. Vi talar om läktarvåld. Vi talar om extremistvåld. Vi talar om barnmisshandel. Vi talar om krogvåld. Vi talar om hedersvåld. Det enda våld som alltid leder till att figurer som Stefan Jonsson poppar upp och ifrågasätter och problematiserar själva begreppet är det senare. Jag är så utled på detta att jag vill skrika.

Jag förstår dock inte när Sanna Rayman skriver att  Sakine Madon har fel vänner men jag får ta det som något ironiserande. Slutklämmen är dock perfekt där hon starkt ifrågasätter denna professors engagemang.

En tanke är ju att Jonsson skulle kunna bli en sådan skicklig försvarare, han som nu vet hur man gör. Men något säger mig att hans engagemang stannar här.

Annonser

3 thoughts on “Att inte kunna skilja på idiot och nyttig idiot

  1. Jag läste om (en gång till) professor Jonssons debattartikel och frågar mig återigen, hur ter sig den mannens kognitiva förmåga eller hans deskriptiva förmåga för den delen? Vems ärenden går han? Att han frågande räknar upp kulturer som ingående exempel är ju bara retorisk galenskap. Ungefär som om man frågade vem som mördar barn? Jo det är människor ur den barnamördande gruppen. Lika lätt är det att peka ut vem som av hedersskäl mördar sina barn, flickor som pojkar. Det är de som gör det, inga andra.
    Att man sedan försöker jämföra ett dåd som framtvingas av en hel familjs hederskänsla med både kvinnor och män ingående i trycket med en handling som utförs av en tillfällig knäppskalle vars handling starkt fördöms av närstående, ja då är man nog professor i fel ämne!

  2. Det att Sakine har fel vänner hänvisar till Jonssons text där han skriver att Sakine hyllas av bl.a. Avpixlat (= de dåliga vännerna). Det är knappast så att Sanna tycker att Sakine är ”förlorad”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s