Så var det dags igen

Nu var det ju meningen att den här bloggen mest skulle handla om missnöjespartier och övriga ämnen i andra hand. Jag märker själv nu att jag mest skrivit om nyttiga idioter på slutet. Det beror på att det inte händer så mycket omkring Sverigedemokraterna. Inte rasist, men täcker det dagliga som jag inte bryr mig om. Det småkomiska nu är att en av den sajtens skribenter, Henrik Johansson, själv har hamnat i onåd med antirasister, eller vad man egentligen borde kalla dessa personer. Fria Tider jublade naturligtvis åt händelsen som jag faktiskt inte alls förstår hur den ens kunde uppkomma, men så står jag mitt emellan sverigedemokraterna och landets alla nyttiga idioter och beskådar eländet. Eller står vid sidan om är en bättre förklaring eftersom jag inte vill sammankopplas med någon av sidorna.

Under Pridefestivalen i Stockholm i helgen var det tydligen en vit person som med så kallad blackface-sminkning gått i paraden. I alla fall om man får tro Afrosvenskarnas riksförbund som har gjort en polisanmälan som gäller hets mot folkgrupp.

Afrosvenskarnas riksförbunds talesperson Kitimbwa Sabuni uppger att personen ska ha föreställt en ”somalisk pirat”.

blackface_3910Andra personer ifrågasätter att det skulle ha varit en somalisk pirat med blackface-målning.

En person som såg paraden uppger för SvD att deltagaren i fråga gått fram till åskådare och frågat om tändare på skoj med orden att hon var en ”pyromanpirat som skulle sätta världen i brand”.

Eftersom personen förutom ett vapen på ryggen även bar vad som skulle föreställa en Molotovcocktail i handen uppfattade vittnet det som att hon skulle föreställa sotig, inte afrikansk.

Kitimbwa Sabuni på Afrosvenskarnas riskförbund anser att om man målar ansiktet svart har man gjort en klassisk blackface-målning. Jaha? Hur har då reaktionerna från andra låtit?

David Lindén på Borås Tidnings ledarredaktion skriver i inlägget Smaklöshet är ej rasism att Sibunis uttalanden andas elitism och okunskap.

Det är rimligt att fråga sig om Kitimbwa Sabuni har studerat något av den forskningen kring rasism. Litteraturen gör gällande att rasism i mångt och mycket handlar om avsändare, och därför går det inte att dra slutsatsen att Stockholm Pride eller den sminkade deltagaren hade för avsikt att göra narr av personer med afrikanskt utseende.

Omedveten rasism existerar nästan alltså inte. Istället för rasism ska man då alltså kalla det för något annat. Finns det heller ingen historisk rasism sedan tidigare är det också tveksamt att använda begreppet.

Att Afrosvenskarnas riksförbund försöker bli smakdomare devalverar inte bara betydelsen av brottet hets mot folkgrupp, utan visar också deras okunskap om svensk historia. Blackfacetraditionen är nämligen inte svensk utan anglosaxisk. Den uppstod i södra USA och i Storbritannien, då vi i Sverige hade alltför få invandrare med afrikanskt utseende för att lägga märke till dem. Vill man applicera den i svensk debatt begår man därför ett intellektuellt tankefel. Det som ska diskuteras i Sverige är vanlig rasism då vi varken har amerikanska eller brittiska traditioner.

Jag håller givetvis med i David Lindéns sista mening där han menar att om man ständigt hotar med polisanmälningar hjälper man de riktiga rasisterna. Afrosvenskarnas riksförbund har i det här fallet, och även tidigare, alltså betett sig som nyttiga idioter.

Hur såg då personen ut som gick med i paraden? Bilden har jag tagit utan lov från QX. Jag tycker att det är viktigt att den sprids även om den okända kvinnan på bilden inte har gett sin tillåtelse. Kitimbwa Sabunis lågmärke måste visas upp för att inte denna svenska rasistnoja ska få fortsätta. Är kvinnan möjligtvis en piratpartist?

pirat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s