Sluta missbruka begreppet islamofobi!

Islamofobi är ett samhällsproblem som finns överallt, och många av oss bidrar till detta utan att vi förstår vad vi gör.

Spelet efter Jonas Gardells skämtande på Twitter fortsätter. Nu försöker Björn Lindgren, före detta språkrör för Grön Ungdom, kleta på Gardell att han förstärker islamofobin. Begreppet islamofobi används mot folk för att man ska slippa ta argumentationer. Argumentationer som kan se helt olika ut beroende på om det är med en rasistisk sverigedemokrat eller en bara ifrågasättande medelsvensson. 

Men vad jag vill diskutera här är vad som menas med begreppet islamofobi, för det missbrukas ofta idag.

Josef Edebol, doktorand i teologi vid Missionshögskolan i Stavanger, anser alltså att begreppet islamofobi missbrukas. Jag håller med! En fobi är en panisk rädsla för något som t.ex. arachnofobi, agorafobi och pyrofobi.

Så snart en part i en debatt anklagar den andra för att vara fobisk, är det som att säga att motståndet inte är grundad i sakliga argument utan i känslor som är passivt triggade av ett föremål. Men det är inte så vi förhåller oss till religioner eller begrepp överhuvudtaget. Det är ett billigt retoriskt knep som sänker hela diskussionen om religion och religiösa föreställningar i Sverige.

Björn Lindgren gör alltså bara sig, och som så många andra på den rödgröna kanten, till åtlöje när han skriver att islamofobi är ett samhällsproblem som finns överallt. Jag har hört det förut. Svenskar som inte lyder dessa rödgröna åsikter är så fruktansvärt rasistiska och islamofobiska så att Sverige nog är det mest rasistiska landet i världen. Skicka dessa rödgröna till några länder i Afrika så ska de få träffa på rasism. Björn Lindgren befinner sig visst redan där.

Om du gillar jämställdhet, antirasism och religionsfrihet – ja då gör du klokt i att inte skämta sexistiskt, rasistiskt eller som i ett aktuellt fall: islamofobiskt.

Det här är kusliga åsikter som dessa rödgröna bär på tycker jag. De målar upp en fasad som jag tror ingen kan hålla för det brukar ju i dessa intersektionella anhängares kretsar vara som så att andra typer av sexism och rasism frodas, legitimt efter allt hänvisas till intersektionaliteten.

Att kalla folk islamofoba är inte att bemöta det argument som man faktiskt betros med, utan det är att resignera inför det och visa sig vara oförmögen att svara, i bästa fall.

Josef Edebol tycker att det inte är att ta Islam och dess anspråk på allvar när begreppet islamofobi används. De som skriker islamofobi gör det för att vara ett beskyddande storesyskon, helt ointresserad av att se de faktiska problem som man kan finnas i samhället.

Snarare kan konflikter mellan ”politik” och ”religion” visa något positivt, nämligen att de båda är jämförbara som inlägg i en enda samhällsdiskussion.

Josef Edebol avslutar sin text, som egentligen handlade om debatten kring Omar Mustafa och Socialdemokraterna.

Islamofobi är, om ordet alls måste användas, fördomar som gör att man inte kan eller vill förstå muslimska uppfattningar i allmänhet eller i en individ. Men när man väl har förstått uppfattningar, muslimska eller vilka som helst, står det var och en fritt att diskutera dem, avvisa eller anta dem – det är inte fobiskt utan ett tecken på att man överhuvudtaget förstår poängen med att någon yttrade dem i första hand.

Eli Göndör, fil.dr. i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern, tycker också i samband med debatten om Omar Mustafa att begreppet islamofobi bör bytas ut.

Velighet och osäkerhet inför vad islamofobi kan vara har gjort det möjligt att avfärda legitima och relevanta åsikter om islam eller islamisk religionsutövning som islamofobiska. Därmed har islam hamnat i en särställning gentemot alla andra idéer och rörelser som i en demokrati får räkna med att utsättas för kritik och ifrågasättande.

Eli Göndör tycker att begreppet muslimofobi borde användas istället. Fobi är fortfarande fel men det som Björn Lindgren är ute efter stämmer bättre in på muslimer än deras religion.

Kritiska åsikter, om Koranen, Muhammed eller något annat som av troende muslimer hålls heligt, kan utifrån demokratiska sekulära värderingar inte ses som ett problem, eller likställas med andra fördomar eller rasistiska åsikter.

Just det! Varför ska alla dessa ifrågasättande medelsvenssons likställas med rasistiska sverigedemokrater? Då kan jag ta och likställa alla vänsterpartister med kommunisterna på Kuba och i Kina och Nordkorea. Miljöpartiet har blivit det gröna Vänsterpartiet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s