Feministiskt Initiativ är inget alternativ

Att Gudrun Schyman har återvänt som partiledare för Feministiskt Initiativ har nog ingen missat. Men vad vill partiet? Eller rättare sagt, vad vill Gudrun Schyman? Feministiskt Initiativ är ett enkvinnoparti vars framgångar enbart står och faller med den förra vänsterpartiledaren.

Ett jämlikt samhälle fritt från diskriminering är en vision som få skulle våga sätta sig emot.

Tänk vad fint det låter MEN det är verkligen inte vad Feministiskt Initiativ står för. Nyligen föreslogs en mansskatt i Umeå. Bakom förslaget står Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet. Men vem tror ni det var som först föreslog det redan 2005? Jo, hon som anser att vi ska ha ”ett jämlikt samhälle fritt från diskriminering”. Är kollektivbestraffning verkligen rätt metod då, Gudrun Schyman?

I debattartikeln Feministiskt initiativ: Feministerna behövs i maktens korridorer i Aftonbladet skriver Gudrun Schyman och två till att ”det råder fullständig politisk enighet kring de av riksdagen beslutade jämställdhetspolitiska målen: vi ska ha lika mycket makt att forma våra liv, oavsett om vi är kvinnor eller män.” Det står jag fullt bakom men sen kommer fyra stycken frågor som partiet speciellt lyfter.

Vi ska ha en jämn fördelning av makt och inflytande på samhällets samtliga nivåer (representationsfrågan), ekonomisk jämställdhet under hela livet, i lön och i pension (rättvisefrågan), en jämn fördelning av obetalt hem- och omsorgsarbete (reproduktionsfrågan) och mäns våld mot kvinnor ska upphöra (repressionsfrågan).

Jämn fördelning låter som en 50/50-fördelning. Varför då? Blir samhället bättre då? Är det fel om det skulle sitta 70 % kvinnor och 30 % män i den svenska riksdagen? Sitter politikerna där på sina egna meriter så tycker jag inte att det är fel med att ett kön råkar vara överrepresenterat. Varför haka upp allting på kön, Gudrun Schyman? Är det inte individer som lever i vårt samhälle?

Den ekonomiska jämställdheten går det att förbättra. Att kvinnor tappar både i lön och pension p.g.a. barnafödande har jag varit inne på förut. Reproduktionsfrågan förstår jag inte riktigt vad de menar med så den hoppar jag över nu och kanske återkommer till. Mäns våld mot kvinnor kan omöjligt vara det enda våld som förekommer i samhället. Mäns våld mot män, kvinnors våld mot män, kvinnors våld mot kvinnor, mäns våld mot djur samt mäns och kvinnors våld mot barn måste väl också upphöra. Jag tror dock att kvinnors våld mot djur knappt förekommer. Och varför får jag känslan av att vänsterfeminister sällan bryr sig om barns rättigheter?

Vi har alltså lång väg kvar.

Ja, men frågan är om det inte är en väg är utan något slut. Med lagstiftning går det visst att uppnå ett 50/50-fördelat samhälle men jag tror inte att det skulle bli ett bättre samhälle.

Kvinnohat, homofobi, rasism, fascism och nationalism går hand i hand och drivs av samma mekanismer.

För vissa individer i samhället stämmer det säkert in på men jag vet också att i det som kallas för ”kvinnohat” ingår också en hederlig kritik mot feminismen. Den kritiken är naturligtvis inte populär inom Feministiskt Initiativ och därför bakar man ihop det tillsammans med de andra mekanismerna.

Kvinnorna förråder landet när de gifter sig över rasgränserna. Kvinnorna fostrar inte sina söner till krigare för den rätta rasen. Fascism och nationalsocialism sätter gärna kvinnan på piedestal samtidigt som man fråntar henne alla mänskliga rättigheter.

Nu börjar de tre kvinnorna bli riktigt läskiga. Feministiskt Initiativ kommer att gå till val med ”Ut med rasisterna – in med feministerna!” och det första är hedervärt men jag tror inte att partiet kommer att lyckas. Den dag då Sverigedemokraterna eventuellt åker ut riksdagen så beror det inte på Feministiskt Initiativ utan snarare på Sverigedemokraterna själva.

Vi ska politisera frågor som andra menar är privata.

Nej, tack!

Vi ska tala högt om heteronormer och andra normer, när andra inte gör det.

Vad är det för fel med heteronorm? Feministiskt Initiativ är verkligen inget alternativ för mig.

2 thoughts on “Feministiskt Initiativ är inget alternativ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s