Passivitetskultur.

Jag snubblade på ett, för mig, nytt ord när jag nyss läste Ivar Arpis ledarblogg Svårt för förebilder att gå emot förortens passivitetskultur på SvD. Inlägget handlar om Integrationsminister Erik Ullenhags besök i Husby för någon dag sen.

”Ingen av dem hon tillfrågar vet ens vem Erik Ullenhag är.”

Förutom att ha ett jobb för de vuxna och en bra skola för de unga efterlyser husbyborna bra förebilder. Finns då dessa förebilder?

”Sverige är möjligheternas land. Det betyder inte att möjligheterna är exakt jämnt fördelade, men att alla faktiskt har stora chanser att ta sig framåt, uppåt och inåt. De goda förebilderna som visar detta finns redan. Men det vore givetvis bra med fler.”

Hela det svenska samhällssystemet är en förebild bara man tar för sig i stället för att bara sticka offerkoftor. Alla kan lyckas! Salvatore Grimaldi, känd som Cykelkungen, är en utmärkt förebild för alla svenskar. Problemet i Sverige är den passivitetskultur som existerar. Den som indirekt säger att alla svenskar är rasister. Den som säger att det svenska samhället genomsyras av strukturell rasism.

”Själva tanken på det egna ansvaret är utrotningshotad. Men känslan av att vara aktivt förtryckt, även om man måste ta den på allvar, rimmar illa med hur omfattande den svenska välfärdsstaten är, och hur många möjligheter som bekostas av skattemedel.”

Det svenska samhället kan alltid bli bättre men vad krävs för att alla ska vara nöjda? Kan alla bli nöjda? Troligtvis inte eftersom det finns krafter som motverkar det hela.

”De goda förebilderna som kämpar och lyckas kan tvärtom ses som svikare, eftersom de motbevisar teorin om det förtryckande samhället.”

Det avslutande citatet i inlägget, ursprungligen från en artikel av Ulrika By i DN Sthlm, säger mycket om försvararna av passivitetskulturen, som även finns inom andra samhällsområden.

”De impregneras av skitsnack om västvärlden och om Sverige. Det är ju det som får dem att tro att de inte har en chans. Deras föräldrar, de etniska föreningarna, moskén – ja många vuxna de ser upp till är samma personer som tar ifrån dem hoppet genom att påstå att det är dåligt här, fast det är hur bra som helst. Men det, vågar du väl inte skriva?”

En tanke på “Passivitetskultur.

  1. ”Genom att förneka att en strukturell rasism genomsyrar samhället, att man själv inte är rasist, är inget mindre än modernt högmod. Tanken om att vi alla genomsyras av den strukturella rasismen har flyttat in i vårt kollektiva medvetande där kristendomens synd tills nyligen bodde.”

    Är du också rasist?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.