Vad innebär en röst på Centern?

Min gissning är att båda partierna trots allt kommer att hänga kvar. Jag tror också att Centern är det parti som har sämst förutsättningar.

Andreas Johansson Heinö undrar på sin blogg över vilka partier som klarar fyraprocentsspärren 2014. Som det ser ut nu är det två partier, Centern och Kristdemokraterna, som ligger illa till. Centerpartiet fyllde 100 år den 2 mars 1913 även om de själv ser den 1 december 1910 som sin födelsedag. Som Bondeförbundet, med de självägande bönderna som utgångspunkt, var partiet då huvudsakligen konservativt, landsbygdsinriktat, skeptisk mot alla slags utopier och förespråkade sparsamhet med statens pengar. Dagens Centerparti ser inte alls ut som för 100 år sen men det gör inte heller dagens samhälle.

På 1970-talet fick partiet var fjärde väljares röst under två val. Under 1990-talet började partiet närma sig pratet om att eventuellt åka ur riksdagen men opinionssiffrorna har aldrig varit så låga som nu. Vid det borgerliga maktövertagandet 2006 fick Centerpartiet nästan åtta procent av rösterna.

En röst på Centern är en osäker röst beroende på hur det går för partiet i valet. Åker partiet ur riksdagen är varje röst en bortkastad röst på en fortsatt borgerlig regering. De Nya Moderaternas framgångar med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen har medfört en borgerlig kannibalism.

Varje gång jag lyssnar på Annie Lööf så hör jag vad hon säger men det försvinner lika snabbt genom det andra örat. Jag tror inte att det hjälper att byta ut henne innan valet men hon lär få avgå omedelbart om partiet åker ur riksdagen.

annie_loof

Frågan är om Centerpartiet ens bör ställa upp i riksdagsvalet nästa år. Partiet riskerar ju tillsammans med Kristdemokraterna att bidra till en borgerlig valförlust. Att två borgerliga partier behöver stödröster är ett osäkert kort eftersom varje borgerlig röstare inte vet vilket parti denne eventuellt ska stödrösta på. Fredrik Reinfeldt kan inte heller stå och berätta att väljare på den ena sidan av landet ska stödrösta på det ena partiet och att väljare på den andra sidan ska stödrösta på det andra partiet. Det säkra vore alltså att ett av partierna i riskzonen bara ställer upp i kommun- och landstingsvalen. Mitt förslag är att det får bli Centerpartiet eftersom det är ett rikt parti som har större möjligheter att komma igen till valet 2018 än vad Kristdemokraterna har.

Ett annat alternativ är att Centern och Kristdemokraterna börjar valsamarbeta igen. Den mycket populära före detta partiledaren för Kristdemokraterna, Alf Svensson, kom in i riksdagen 1985 just p.g.a. ett valsamarbete mellan Centern och Kristdemokraterna. Det problem som jag ser nu är att Kristdemokraterna försöker vara det konservativa alternativet i svensk politik medan Centern försöker vara det liberala alternativet. Problemet för partierna kan bli att bestämma sig för om de tillsammans ska vara liberalkonservativa eller konservativt liberala. Moderaterna är tillsammans med Kristdemokraterna redan liberalkonservativa medan Folkpartiet är de konservativt liberala. Om ett samarbete mellan Centern och Kristdemokraterna ska bli möjligt bör de kanske anslå en annan riktning tillsammans. Jag kommer då att tänka libertianismen. Libertianismen kallas i Sverige för nyliberalism och här tror jag att möjligheten finns för båda partierna att överleva nästa riksdagsval. De skulle kunna locka väljare från Moderaterna, vars ungdomsförbund kan ses som nyliberalt. Både Annie Lööf och Fredrik Federley anses vara nyliberala, något som de själva inte verkar vilja kalla sig. Tankesmedjan Timbro, där Andreas Johansson Heinö arbetar, anses också vara nyliberala även om de själva inte erkänner sig till någon ideologi. Varför vågar ingen kalla sig för nyliberal i Sverige? Anledningen kan vara att det anses vara ett skällsord.

Situationen är mycket komplicerad för de båda partierna. Min poäng är att Centerpartiet, men även Kristdemokraterna, måste göra något drastiskt för att förändra opinionsläget. Deras nuvarande politik verkar helt klart inte duga. Just nu är det lika svårt att veta vad en röst på Centern innebär som det är att förstå vad Annie Lööf säger. Partiet är riksdagens otydligaste parti. Tur kanske för partiet att deras partistämma för året ligger framåt i tiden, inte bakåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.