KD eller C till Kvalserien 2014?

Det är inte ofta som jag skriver om politik, förutom då om Sinistromanualistiskt Initiativ (S!). Riksdagsvalet 2014 ligger fortfarande över ett år i framtiden men positioneringen tycks redan ha börjat.

”I nuläget ser det illa ut för både Kristdemokraterna och Centern. Båda partierna har länge legat under fyraprocentsspärren: i senaste mätningen från Sifo (maj 2013) fick Kristdemokraterna 2,7 procents stöd och Centern 4,1 procent.”

Annika Fredén, doktorand på Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet, skriver i dag på DN att dåliga opinionssiffror kan rädda KD kvar i riksdagen. Hon menar att det nödvändigtvis inte måste bli KD som lämnar riksdagen efter valet nästa höst bara för att det är det partiet som ligger sämst till i opinionsundersökningarna.

”I dag byter en tredjedel av svenskarna parti från val till val. Dessutom är allt färre väljare trogna det parti de tycker bäst om. Data från svenska valundersökningen 2010 som genomförs av Göteborgs universitet och SCB visar att nästan 20 procent röstade på ett annat parti än det eller de partier de inför valet sade sig gilla bäst.”

KD klarade sig säkert kvar i riksdagen p.g.a. taktiska stödröster redan 2010. Alla visste att det skulle bli svårt att bilda en borgerlig regering utan partiet och en del var då beredd att kanske offra något riksdagsmandat för att få behålla regeringsmakten.

”Inför valet 2014 är spelplanen mer öppen än tidigare. Frågan hur opinionslägen och koalitionssignaler påverkar väljare är således högaktuell och har undersökts mycket lite i tidigare forskning.”

Det händer mycket nu i den svenska politiken. C försöker framställa sig som de riktigt liberala. SD-politiker hamnar i den ena skandalen efter den andra men det verkar inte skada partiet kortsiktigt och de kommer inte att åka ur riksdagen vid nästa val. De rödgröna vill inte ha ett rödgrönt samarbete. Allt fler M-politiker börjar uttala sig negativt om invandringen.

”Resultatet visar att när opinionsmätningarna visar att KD skulle hamna under spärren – då klarar partiet riksdagsgränsen med god marginal.”

Jag vill göra en jämförelse med sportens värld och speciellt Elitserien i ishockey 2011/2012. Då hamnade Djurgården i Kvalserien p.g.a. att de hade tre måls sämre målskillnad än Linköping. Timrå, som också hamnade i Kvalserien, var avhängt tidigt under säsongen och fick 20 p. mindre än Linköping och Djurgården. Djurgården, som är det lag som vunnit SM-guld flest gånger, trodde de flesta skulle klara av att kvala sig tillbaka till Elitserien medan Timrå kanske skulle få det svårt.

När Kvalserien till Elitserien i ishockey 2011/2012 var färdigspelad fick Timrå behålla sin elitserieplats medan Djurgården degraderades till Hockeyallsvenskan, där laget inte heller under den senaste vintern lyckades med att kvala sig tillbaka till Elitserien. Den senaste säsongen hamnade Timrå i Kvalserien igen och den här gången klarade sig inte laget utan degraderades till Hockeyallsvenskan.

Det måste alltså inte vara det sämsta laget som åker ut. Samlar man ihop sig, både mentalt och fysiskt, kan man frammana en kraft som man tidigare inte haft. Timrå kunde i slutet av elitseriesäsongen 2011/2012 ställa in sig på att man tidigt var i Kvalserien medan Djurgården fortfarande hade en slutspelschans. Paniken spred sig säkert bland djurgårdsspelarna när det i stället visade sig att de skulle spela kvalseriehockey. Paniken börjar säkert redan sprida sig i KD men jag tror samtidigt att partiet kan ta sig tillbaka till riksdagen i valet 2018. Partiets lovande ungdomspolitiker kommer troligtvis att rädda partiet på lång sikt. Om KD lyckas samla sig mentalt och fysiskt, med det menas partiets aktiva medlemmar, samtidigt som man får stödröster från borgerligt håll kan det bli C och inte KD som åker ut riksdagen nästa höst. Framtiden ser desto mörkare ut för C. Den typen av liberal politik som partiet försöker sig på passar inte in på många svenskar. Partiet borde snarare återvända till landsbygden och värna mer om den. I sin historia har C också sin framtid.

”I dagens Sverige finns en stor grupp potentiella taktikröstare som kan påverka valresultatet i endera riktningen. Det kan till och med avgöra om ett parti kommer in i riksdagen eller inte.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.