Håll tummarna för Malmö!

Så har Eurovision Song Contest 2013-veckan startat i Malmö. En vecka som är tänkt att gå i glädjens och musikens tecken samt vara en chans att visa upp det mångkulturella Malmö. En helt underbar tanke med tanke på att andra svenska städer förutom Stockholm också ska kunna visa upp sig internationellt. Om det inte vore för det ständiga problemet i Malmö, antisemitismen, som stadens starke man Ilmar Reepalu är delvis ansvarig för. Socialdemokraterna för solidaritet och tro försöker lura i svenskarna att antisemitismen och islamofobin i landet kommer enbart från etniskt svenska kristna vilket självklart är fel. Nästan alla som trakasserar judar antisemitiskt i Malmö har invandrarursprung, enligt malmöbon Bengt Held. Som jag har skrivit i ett tidigare inlägg är det personer från Israels muslimska grannländer som har tagit med sig denna mellanösternkonflikt hit till Sverige. USA:s regering ansåg förra året att läget var så allvarlig att president Barack Obama skickade sitt särskilda sändebud Hannah Rosenthal till Malmö. Självklart finns det etniskt svenskar och judar som trakasserar muslimer också.

Israel har varit med i den europeiska radio- och tv-unionen EBU sedan 1957 och brukar även delta i europeiska idrottstävlingar. Landet räknas därför nästan som ett europeiskt land och vissa anser att det är USA:s 51:a delstat. Sveriges syn på Israel är dock bedrövligt enögt och ligger som grund för antisemitismen i landet. Vad ska man göra med alla judar undrar jag då? Slänga ut dem i Medelhavet? Då är det bättre att inte ta något partis ställning och försöka lösa Israel–Palestina-konflikten på ett sätt som kan gagna båda folken. Inte en lätt uppgift eftersom konflikten är urgammal.

Precis som folket i Azerbaijan såg igenom hyckleriet och förtrycket från Irans antisemitiska påtryckningar under Eurovision Song Contest 2012 i Baku kan det här vara chansen för Malmö att börja göra upp med antisemitismen. Men då krävs det att malmöborna står upp för judarna, även om det innebär ett personligt risktagande. Kanske blir det så att det största initiativet till civilkurage är det från den unge malmöbon Siavosh Derakhti som bildat föreningen Unga muslimer mot antisemitism, för att ”det är så så fel att skylla på judar här i Malmö för saker som Israel gör”.

Finalveckan har dock inletts tråkigt eftersom israeliska journalister redan förra veckan utsattes för hot. Jag är rädd för att det inte kommer att vara den enda tråkiga nyheten under veckan. Håll tummarna för att Malmö klarar av detta stora evenemang!

Annonser

En tanke på “Håll tummarna för Malmö!

  1. Ping: Hur mår Sverige? | Emma i skrubben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.