Världskrigen

När man pratar världskrig blir det oftast om det Första och Andra världskriget under 1900-talet. Det är en lite vilseledande benämningen på de krigen eftersom det pågick världskrig redan på 1700-talet, eller kanske t.o.m. på 1600-talet. Det finns egentligen ingen definition av vad ett världskrig är men det har kommit att betyda ”krig som involverar ett större antal länder, eller länder från flera olika delar av jorden (flera olika kontinenter)”. Första gången som det användes var i september 1914 av den tyske vetenskapsmannen Ernst Haeckel, som i en artikel förutspådde att det stormaktskrig som just brutit ut i Europa skulle bli ”det första världskriget i ordets fulla bemärkelse”. Det Första världskriget kallades bara för Världskriget fram till det Andra världskriget. För hur skulle man veta att ett till världskrig skulle bryta ut? Det Kalla kriget och Kriget mot terrorismen kan även ingå i definitionen av världskrig.

Det första världskriget skulle man kunna kalla det Trettioåriga kriget 1618-1648 för men jag väljer i stället att kalla det för ett religionsinbördeskrig som gav effekter på även andra ställen i världen. Sveriges stormaktstid 1611-1721, med nästan konstant krigande i över 100 år och utspritt på flera svenska regenter, kan alltså inte riktigt kallas för alla världskrigs moder. Det första världskriget är enligt mig Sjuårskriget 1756-1763. Strider mellan franska och brittiska trupper i Nordamerika utlöste detta krig mellan Europas stormakter och striderna spred sig till kolonierna i Asien och Afrika.

Det andra världskriget var Napoleonkrigen 1803-1815. Det utbröt som en reaktion av den Franska revolutionen 1789 och spreds sig till Franska Guyana, Västindien, Indiska oceanen, Nordamerika och Sydkaukasien. Sverige var även med i detta krig. Första och Andra världskriget har alla människor någorlunda goda kunskaper om, på sätt och vis med undantag för förintelseförnekare när det gäller det sistnämnda. Dessa två krig var egentligen det tredje och det fjärde världskriget.

Det som har fått mig att fundera på eventuella världskrig är Nordkoreas hot mot olika länder samt Rysslands övning i Östersjön i slutet av mars, som nu har läckt ut till media. När det gäller det sistnämnda var någon politiker mer irriterad över själva läckan än Sveriges så gott som obefintliga försvar. Vad som rör sig i huvudet på Nordkoreas diktator Kim-Jung Un är inte lätt att förstå. Jag tror definitivt inte att vi har haft det sista världskriget. P.g.a. globaliseringen tror jag att  nästa världskrig kommer att vara ett religionskrig. När det bryter ut? Inte än på ett tag och kanske inte under min livstid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s