Vår mörka historia

Det är inte Sverigedemokraterna som är problemet, menar Gustav Fridolin, reporter och berättare i Vår mörka historia. Rasismens roll i Sverige har varit betydligt större än så, och handlar inte bara om fördomar och undertryckt hat. Makthavare som inte vill ta ansvar pekar gärna på skrikiga högerextremister och säger att det är de som är rasisterna, när bakgrunden egentligen är en helt annan.

Gustav Fridolins dokumentärserie i tre delar, Vår mörka historia, sändes i TV4 hösten 2009 utan någon större uppmärksamhet i media eller sociala medier. Sändes den för tidigt? Vad hade reaktionerna blivit om den hade sänts efter järnrörsskandalen? De tre delarna finns att se på TV4 Play (1, 2, 3) men man måste betala för att se avsnitten. Men snälla TV4! Det här är en så pass viktig historisk redogörelse att den svenska allmänheten måste få tillgång till den när som helst utan att behöva betala. Serien behöver i vilket fall som helst repriseras.

Här är i alla fall en trailer som finns på Youtube.

I serien Vår Mörka Historia undersöker reportern och tidigare riksdagsledamoten Gustav Fridolin rasismens rötter och hittar kapitel i den svenska historien som han aldrig fick lära sig i skolan. Sidor av historien som många helst inte vill kännas vid, än mindre gå ifrån oberörd.

Det hela blir en lika spännande som otäck upptäcktsresa som belyser Sveriges del i rasismens utveckling. De tre programmen tar även upp Sveriges roll under kolonialismen, vår del i slavhandeln, vårt agerande mot folkminoriteter i Sverige, framförallt samer, romer och judar, men även olika invandrargrupper under slutet av 1900-talet.

3 tankar om “Vår mörka historia

  1. Ping: 63 % av SD-väljarna missnöjesröstar | Emma i skrubben

  2. Ping: Vad innebär en röst på Miljöpartiet? | Emma i skrubben

  3. Ping: Den svenska slavhandeln | Emma i skrubben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.