Är något ruttet i staten Sverige?

Är något ruttet i staten Sverige? undrar Expressens ledaredaktion idag angående att korruption uppdagas i allt fler samhällsinstanser i landet. Vi svenskar har sådan övertro på vår egen förträfflighet att vi väl alltid under modern tid har gått omkring och trott att vi är de godaste och renaste människorna i hela världen. Vi har verkligen gått på myten om oss själva. Precis som att nästan ingen trodde på att amerikanska idrottare dopade sig. Det gjorde ju bara de östeuropeiska och kinesiska idrottarna, och Ben Johnson var ju kanadensare, tills den ena amerikanska dopningsskandalen efter den andra uppdagades under 2000-talet. Det började med BALCO-skandalen 2003, där bl.a. den populära friidrottaren Marion Jones ingick även om hon inte erkände förrän 2007. Cyklisten Lance Armstrongs comeback till världseliten från en cancersjukdom charmade en hel värld. Nyligen erkände han sitt fusk under sina sju raka segrar i Tour de France, en av idrottsvärldens största tävlingar. Men håll dig till ämnet nu, Emma!

Inte ens hälften av myndigheterna har analyserat risken för korruption inom hela sin verksamhet. Och hur förebygger man korruption om man inte har tänkt igenom och undersökt hur, och i vilka led, organisationen är sårbar?

Jag tror inte för ett öre att svensken är mindre korruptionsbenägen än andra nationaliteter. Ändå är vi så godtrogna och uppfyllda av vår egen förträfflighet att vi inte förrän nu börjar upptäcka att det faktiskt förekommer korruption även i Sverige. För sånt sysslar t.ex. bara italienare och greker med, eller? Sant, än så länge finns inga tecken på att Sverige skulle vara lika dåliga på antikorruptionsarbete som Italien och Grekland. Än så länge! Att Migrationsverket nu ska tillsätta en arbetsgrupp mot korruption är ett unikt beslut, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz.

Det allra mest oroande är att RRV larmade om bristande korruptionsskydd inom staten redan 2005-2006. Studien ledde till att man då efterlyste systematiska riskanalyser. Riskanalyser som alltså inte har genomförts ordentligt, sju år senare.

vargVad beror det här på? Ren flathet från regeringen att inte kräva in rapporter från de olika myndighetscheferna? Visst, men åter igen den svenska självbilden av att vara det perfekta folket. Ett fenomen som är närbesläktat med korruption är det offentliga slöseriet med skattepengar. Martin Borgs arbetar som Slöseriombudsman på uppdrag av Skattebetalarnas förening och granskar detta slöseri med våra pengar. För mig är slöseriet lika ruttet som korruptionen. Aktuellt just i dagarna än den hemlängtande Junselevargen, som Slöseriombudsmannen skämtsamt kallar för ”ett examensprojekt från Konstfack”. Denna för den svenska vargstammen så viktiga hona har hittills kostat staten c:a fyra miljoner kronor. Tänk dig tanken att i några sekunder per arbetsdag arbetar du bl.a. för att flytta på en importerad varg som inte vill vara där svenska myndigheter vill att den ska vara.

Staten ska vara objektiv och saklig. Den ska behandla människor rättvist och rättssäkert. Statlig korruption eroderar medborgarnas förtroende. Priset, politiskt, socialt och ekonomiskt, är skyhögt.

Brist på kontroll av eventuell korruption men även slöseri med skattepengar ger missnöjespartier någon extraröst. Även om de garanterat inte vore bättre på det förebyggande arbetet om de själva satt vid makten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s