63 % av SD-väljarna missnöjesröstar

I oktober var samma siffra 37 procent och missnöjesröstarna har alltså nästan fördubblats till mars månad.

63 % av de som säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna missnöjesröstar enligt Novus. De som röstar på Sverigedemokraterna är inte nödvändigtvis överdrivet förtjusta i partiet, men de tycker illa om de etablerade partierna. Att Sverigedemokraterna till stor del är ett missnöjesparti råder det ingen tvekan om.

Den senaste veckan har två incidenter kopplat till rasism rapporterats i media. I båda fallen har den inblandade personalen stängts av från sina tjänster. Läs mer på Färjans busschaufför stängs av – tills vidare och Ambulanspersonal stängs av. Vad som är sant eller falskt i de båda händelserna lägger jag ingen energi på just nu utan jag avvaktar som alltid. Minns bara mjölkattackerna i Forserum som i efterhand visade sig vara en lögn. Den rättelsen brydde sig inte riksmedia om att berätta. Tråkigt eftersom det spär på misstron gentemot media.

Har rasismen i Sverige eskalerat till nivåer utan dess like sedan järnrörsskandalen i höstas? Känner sig en del människor så trygga i Sverigedemokraternas framgångar i opinionsundersökningarna att de nu öppet visar sin rasism? Jag vet faktiskt inte men någonting konstigt pågår just nu. Så här var det inte i Sverige bara för några år sen, eller? Jag är i alla fall inte förtjust i den utveckling som vi ser nu utan jag kan bara tänka tillbaka till Jens Stoltenbergs ord efter Utöya om ett mer öppnare samhälle.

Våra nordiska grannländer har redan provat på att ha missnöjespartier i maktpositioner. Fremskridtspartiet och Dansk Folkeparti i Danmark, Fremskrittspartiet/Framstegspartiet i Norge och Ny Demokrati i Sverige. Idag går Sannfinländarna i Finland och Sverigedemokraterna i Sverige bra i de olika ländernas opinionsundersökningarna. Blir samhället bättre med dessa partier? Mitt svar är kanske på kort sikt men nej på lång sikt. Att rösta fram missnöjespartier är ingen långsiktig lösning. Då är det bättre att man istället själv engagerar sig i något parti och där försöker påverka med sina åsikter. En del anser att röster på missnöjespartier kan tvinga andra partier att modifiera sin politik och visst är det ett passivt sätt att påverka också. Jag förordar ändå det första alternativet även om jag själv inte är politiskt aktiv i något parti.

En tanke på “63 % av SD-väljarna missnöjesröstar

  1. Ping: Lider Sverige av rasistnoja? | Emma i skrubben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.