Moderskapsfeminism

Idag ska jag komma in på något som jag inte har för avsikt att göra med mina inlägg. Det är ju ändå den Internationella Kvinnodagen idag. Behövs den? Ja det gör den eftersom den är just internationell. Men passa dig för att säga grattis till en kvinna i västvärlden idag eftersom det av lättkränkta kan uppfattas på samma sätt som att säga grattis till en hiv-smittad på Världsaidsdagen. Svenska offerkoftedagen? En del av det helvete som kvinnor internationellt sett lever i får vi numera även bevittna här i Sverige. Jag började komma in på hedersrelaterat våld men eftersom det inte är vad detta inlägg skulle handla om fick jag stryka den texten. Håll dig till saken nu, Emma!

Inlägget ska istället handla om något som jag läste på Newsmill igår. Därför behöver vi en moderskapsfeminism av Monica Sunward.

Svenska kvinnor är världens mest jämställda. Trots det mår de sämre än sina europeiska systrar, med mindre jämställdhet. Varför? Blir kvinnorna sjuka av jämställdheten? Den är kanske helt felaktig? Boten är då inte ännu mer av denna osunda jämställdhet. Om patienten blir sjuk av medicinen måste den bytas ut till en bättre. Moderskapet måste jämställas med förvärvsarbetet.

Monica Sunward har en viktig poäng där tycker jag. Jag tror att många människor, speciellt kvinnor, blir alldeles för deprimerade av allt tjat om genusmillimeterrättvisa som inte många kan känna igen sig i. Hon leder sen in spåret på moderskapsfeminism, ett begrepp om jag aldrig har hört förut men som jag fastnade för direkt. Efter en snabbgoogling kan jag hitta en artikel skriven redan 2006 av Monica Bodling på Sourze.se. Det är inte alls konstigt att den artikeln inleder på nästan exakt samma sätt som den inledning jag har kopierat från gårdagens artikel på Newsmill eftersom Monica Sunward och Monica Bodling troligtvis är en och samma person. Men tillbaka till ämnet nu, Emma!

Därför måste vi införa en ny jämställdhet, som är bättre anpassad till könens biologiska olikheter – en jämställdhet där moderskapet respekteras. Det snabbaste och effektivaste sättet att göra kvinnan till mannens jämlike, utan att samtidigt göra henne sjuk, är att ge moderskapet samma höga status som förvärvsarbetet.

Det Monica Sunward alltså är ute efter är att moderskapet bör räknas på samma sätt som förvärvsarbetet. Det är ingen hemlighet att kvinnor som stannar hemma med barn längre tid än sina män, vilket så gott som alla kvinnor gör, tappar inkomstmässigt. Det leder naturligtvis till sämre pensionsvillkor. Det här är en verklig  jämställdhetsfråga som samhället måste prioritera istället för att t.ex. konstatera att det finns fler män som heter Johan än kvinnor på vd-posterna i svenska börsbolag. Gissa vad? De allra flesta svenska männen sitter inte heller på vd-poster i börsbolag. Jag tycker att det borde finnas en slags medborgarlön för kvinnor under både graviditeten och även när man som mamma är hemma med sina barn. Vill en kvinna ägna mer tid åt sina barn medan de är små ska hon kunna få göra det utan att tappa inkomstmässigt. Det här tillåter inte dagens samhälle men vad kan man förvänta sig när landets högsta feminist heter Gudrun Schyman och har för vana att göra bort sig totalt i tv, senast igår kväll. Andra gånger som jag minns att jag sett Gudrun Schyman göra bort sig i tv är när hon tillsammans med Ingemar Gens sitter och skrockar nedvärderande om normer och stereotyper i något hemligakameranprogram. Håll dig till ämnet nu, Emma!

Tjänar mannen mer än kvinnan är det helt naturligt att de flesta familjer väljer att låta kvinnan vara hemma mer om det är ekonomiskt fördelaktigt. Man kan tycka vad man vill om individuell föräldraförsäkring men det kommer i slutändan alltid att handla om att det för kvinnor innebär en ekonomisk risk senare i livet. Skulle en kvinna separera från sin man efter det att barnen har flytta hemifrån kan hennes uppoffring under småbarnsåren kännas av ekonomiskt värre som pensionär. Det är ingen kvinna värd.

Samhället bör genomsyras av respekt för det unikt kvinnliga. Flickan ska kunna känna stolthet över att hon ska växa upp till kvinna och göra det en pojke aldrig kan; ge livet åt ett eller flera barn.

8 tankar om “Moderskapsfeminism

 1. Det är ju detta som är det stora felet med den debatten, istället för att fokusera på hur man kan göra det annorlunda, dvs inte som nu, för kvinnor som väntar barn, är hemma med barn mm så gnäller man hela tiden på hur det är för männen. Jag tycker t ex att den som väntar barn ska få vara hemma med motsvarande lön från åtminstone 5:e mån in i graviditeten om man vill och tidigare om man har problem p g a det på något sätt, det är nog fan inte så lätt att vara gravid!

  Samma sak efteråt, den kvinna som vill vara hemma (vilket betyder nära nog 100% av alla kvinnor, säger de annat så blåljuger de) ska få vara det utan att drabbas på något sätt, det förtjänar de efter umbärandena. Det är min åsikt. Även mannen ska kunna få stora möjligheter att vara hemma en hel del när kvinnan börjat arbeta igen, säg efter ett par år. Eftersom en dagisplats kostar minst lika mycket som det kostar att betala full lön till den som är hemma så blir det det en enorm vinst vid ett ev andra barn om man får det inom ett par år eftersom dagiskostnaden fördubblas men hemmalönen är samma som för ett barn. Plus att vi kommer att få mer harmoniska barn utan genustrams itutat. Titta på bilden längst ner här, den kanske inte är helt sann men säger en del…

  http://toklandet.wordpress.com/humor/

 2. Ping: Är något ruttet i staten Sverige? | Emma i skrubben

 3. Ping: Jag är nitton år. Jag vill inte arbeta? | Emma i skrubben

 4. Ping: Vad innebär en röst på Miljöpartiet? | Emma i skrubben

 5. Ping: När feminister och antirasister attackerar sina egna | Emma i skrubben

 6. Ping: Den rasistiska arvsynden | Emma i skrubben

 7. Ping: Feministiskt Initiativ är inget alternativ | Emma i skrubben

 8. Ping: Är något ruttet i staten Sverige? | Emma i skrubben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.