Ny postmodern epidemimyt.

Så var det då äntligen dags att lansera en ny postmodern epidemimyt: ”Mäns näthat mot kvinnor”. Vänstern (läs under Fem krav mot mäns näthat), i nära allians med företrädare för postmodernismen, köper naturligtvis allt med denna myt och vill kalla det för ett samhällsproblem vad ett fåtal människor gör. Men det finns även debattörer med en nyktrare syn.

Hanna Fridén, journalist, illustratör, bloggare och programledare, Nyheter24 2013-02-07: Mina kvinnliga kollegor ger näthatarna uppmärksamhet.

”Varenda kvinna som skrivit krönikor av det här slaget de senaste dagarna är smarta, proffsiga kvinnor med en lyckad och imponerande karriär. Varenda en har ett forum att uttrycka sig i och människor som lyssnar på dem. Det har inte de här hatarna, de har din mejladress och en desperat önskan att du ska bry dig om vad de skriver till dig. Glöm inte bort det.”

Oscar Swartz. skribent, nätaktivist och internetentreprenör, SVT Debatt 2013-02-07: Det medieeliten kallar näthat är egentligen ett vrål av maktlöshet.

”Ett allt större glapp håller på att uppstå mellan Sveriges medieelit och (oftast) mannen på gatan. Speciellt på två områden är glappet rejält: i synen på en viss typ av feminism samt synen på invandring från vissa kulturer.”

Jonathan Persson, tidigare CUF-ordförande i Skåne, Newsmill 2013-02-09: Näthatet drabbar alla och är en del av vuxenlivet.

”Reportaget var så uppenbart vinklad för att passa in i den feministiska vanföreställningen. Jag tror inte på någon konspirationsteori att män vill trycka ner alla kvinnor. Att män vill ta över världen och att kvinnor ska vara andra hands människor.” 

Ann Helena Rudberg, journalist och författare, Newsmill 2013-02-09: Näthat är inte könsbundet.

”Vi som samhälle har lagstiftat mot männen för vi anser att de är de stora skurkarna. Det är inte min erfarenhet. Kvinnor kan hata väl så mycket som män. Eller vara avundsjuka, som David Lagercrantz uttryckte det när detta debatterades hos Fredagspanelen i TV4. Han sade att männen är vettlöst avundsjuka på dessa kvinnor som är ”orädda, begåvade och framgångsrika”.”

Linda Åkesson, bloggare, Newsmill 2013-02-09: Det största hotet är den inbördes rivaliteten mellan kvinnorna!

”Det största hotet mot de starka kvinnorna är inte männen. Det är faktiskt – andra kvinnor! Men det kan vara svårare att identifiera det, eftersom kvinnorna använder en annan strategi. Medan mannen hugger med stora yxan sticker kvinnan flera hål – med liten nål – på strategiskt utvalda ställen.” 

Lars Bern,  företagsledare, författare och samhällsdebattör, Newsmill 2013-02-10: Ansvaret för debattklimatet ligger i Rosenbad.

”De som vågar ifrågasätta den etablerade maktens prioriteringar av hur skattebetalarnas pengar används kan räkna med ett allt annat än varmt mottagande. Journalismen som skulle vara den tredje granskade statsmakten har förvandlats till den politiska korrekthetens kolportörer. Den politiska valfriheten har minskat, demokratin har blivit innehållslös och maktlösheten sprids bland gräsrötterna. Inom EU motarbetas allt folkligt inflytande frenetiskt.”

Sanna Rayman, journalist, ledare SvD 2013-02-11: Hat som inte gills.

”Anklagelsen är, kort sagt, att Neudings exempel är futtiga. Alexander Bards påhopp på Skyttedal var inget hot och räknas inte av den anledningen. Varför mordhot mot Alice Teodorescu inte gills får vi inte veta. Johanne Hildebrandt har fått höra både mord- och våldtäktshot, men Hadley-Kamptz finner inte den passagen tillräckligt broderad varför inte heller detta exempel kvalar in som giltigt. Mordhotet mot Per Gudmundson var bara satir och de långt värre hatiska kommentarer som sattes i rullning därav är incidenter så irrelevanta att det tydligen är relativiserande att ens ta upp dem.”

En del av de hotutsatta kvinnorna som var med i Uppdrag Granskning har själv hatet som levebröd men då ska det konstigt nog okritiskt kallas för normkritik. Men vad har t.ex. Jenny Alversjö sagt eller gjort som får sjuka idioter att uttrycka sig hotfullt mot henne? Hon är mig veterligen ingen debattör utan programledare och nyhetsuppläsare.

Annonser

5 thoughts on “Ny postmodern epidemimyt.

 1. Kränktheten ligger till grund för hatet på nätet.

  ”Det finns samtidigt en viktig skillnad mellan de som får betalt för att framföra sitt hat i media, och de som ägnar fritiden till att hata på kommentarfält. Det är den förra gruppen som kräver lagstiftning för att tysta den senare. De avlönade hatarna tycks inte lita på sina egna argument, eftersom de inte vill ha fri debatt. Det skrämmer mig mer än ”näthatet”.”

 2. Nu granskar vi skevheten!

  ”Offren för näthatet fick ett ansikte, kan man säga; de är kvinnor, de är vänster och de är feminister.

  På samma gång fick även hatarna ett ansikte. Det hårt vinklade programmet gjorde klart för den breda allmänheten att det är män som hatar – och att det är män med högerorienterade politiska åsikter.

  Sanningen är, som så ofta, en helt annan.”

 3. Man måste också lägga till fakta som inte på något sätt förminskar vinklingen på Uppdrag Gransknings reportage. Två av de mest profilerade debattörerna i ämnet genus och feminism, Pär Ström och Pelle Billing avslutade sina engagemang på grund av upplevda trakasserier.
  Hur kan man bortse från detta och ändå vilja vara seriös?

  Man blir hur som helst glad för den samlade kommentarsskörden ovan och dess bättre det finns fler.

 4. Pingback: Svenskt debattklimat | Emma i skrubben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s