Ateisthumor 7.

Annonser

13 thoughts on “Ateisthumor 7.

 1. Ska man tolka din ateisthumor som att du är ateist Malte? Eller tror du på en Gud men inte på bibeln alt på bibelns Gud? Du kanske är en sådan agnostiker som tror på ”någonting”, men inte på att detta ”någonting” är Gud? Tror du då på att detta någonting kan tänka? Men vad annat kan det då kallas än Gud?

  Mvh Roger Klang

 2. I en Gudlös värld betyder väl ateism lika lite som kristendom. Helt meningslösa begrepp. Är man Gudlös så kan man lika gärna vara nihilist, och är man det inte så behöver man förklara sig. Är man Gudlös så kan man jämställa en människa med en myra. Värda lika litet, känslor spelar ingen roll i det vida universums tomhet. Dina argument för ateism och ditt liv blir lika betydelselösa som den kristna kvasiguden i så fall blir. I alla fall efter vår död. Och våra förfäders efterkommandes liv är lika betydelselösa för honom som är död, alltså är även våra liv betydelselösa redan under vår livstid. Lyckligtvis så finns det en Gud, så det är inte aktuellt.

  Roger

  • Livet är ju egentligen meningslöst om det inte vore för att åtminstone vi människor får ut något av det, bl.a. känslor som du påstår inte spelar någon roll. För ateisten gäller det att leva här och nu. Den tror ju inte på något efter döden.

 3. Inom filosofin skulle man nog kalla den inställningen för ”Hedonistisk”. Det är bara det att om somliga lever på andras bekostnad så kan ju andra inte leva. Därför krävs det en moralisk eller m.a.o. teologisk ”Universalism”, uppfattningen att det finns en absolut sanning. Speciellt för den som drar det korta strået. Finns det då ingen Gud så har hedonisten lika stor rätt som dig och mig. Det är inte jag som påstår att känslor inte spelar någon roll, det är implicerat i ateistens tro. Hedonisten kontrar kanske med att hans lustkänslor är det enda som betyder något, men snart nog är hedonisten död och Hedonisten erkänner att all njutning som spelade någon roll i livet inte längre har någon betydelse i döden. Annars är det en konstig Hedonist. Det finns naturligtvis ”kvalitativ Hedonism” som erkänner att, att lära sig matematik eller filosofi är en form av sensibel vällustkänsla. Men utan Gud så spelar inte heller det någon roll efter döden. (Jag har läst lite filosofi på universitetet.)

  Roger

  • Om du själv inte är ateist, hur kan du då påstå att du vet vad som ingår i en ateists ”tro”? En ateist har ju ingen tro. Ateism är ingen religion utan en livsåskådning. En ateist har ingen församling eller någon helig skrift. Visst kan ateister vara organiserade men annars är ju ateisten ensam. En ateist kan visst ha moral och även tycka att t.ex. kristen moral och etik är bra och något att eftersträva. Ateisten tror bara helt enkelt inte på att det finns någon gud, men det finns ju t.ex. kristna ateister.

   Varför måste det finnas en absolut sanning? Kan människan egentligen förstå Universum eller är människans hjärnkapacitet för begränsad? När man tänker på t.ex. Universums storlek blir folk till slut illamående när de inser att det inte kan ha något slut, för vad finns bakom slutet? Fysiker förklarar det med att Universum inte är begränsat till de dimensioner som människan känner till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s